Nowoczesna wersja pomidorowej, bez mięsa ale z dużą ilością białka i błonnika!

66 Views

Ostatnio chodziła za mną pomidorówka. Tradycyjna z ryżem, pachnąca pomidorami i zieloną pietruszką. Nie umiem się długo opierać takim smakom, więc szybciutko pomaszerowałam do kuchni. Trochę warzyw obrałam, pomidorami podlałam, pieprzem podsypałam i soczewicę zamiast mięsa dodałam – ugotowałam. Do „tradycyjnej” pomidorowej trochę jej brakuje, jednak smaku i wartości odżywczych niejedna „tradycyjna” mogłaby jej pozazdrościć. Sycąca, pachnąca i pyszna!

TUTAJ PODAJESZ JAKIŚ PRZYKŁADOWY TYTUŁ ZDJĘCIA
TUTAJ PODAJESZ JAKIŚ PRZYKŁADOWY TYTUŁ ZDJĘCIA
TUTAJ PODAJESZ JAKIŚ PRZYKŁADOWY TYTUŁ ZDJĘCIA
TUTAJ PODAJESZ JAKIŚ PRZYKŁADOWY TYTUŁ ZDJĘCIA

Składniki:  
700 ml. przecieru pomidorowego, najlepiej własnej roboty lub tak jak u mnie produkcji babci 😉
5-6 suszonych pomidorów lub suszonych pomidorów z zalewy
niecałe ⅔ szklanki suchej soczewicy czerwonej
2 marchewki 
1 pietruszka
1 duża cebula
biała część pora
łyżka oleju roślinnego
2 liście laurowe  
3 ziarnka ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka do kawy syropu klonowego
sól i pieprz (ja nie solę) wg uznania
*natka pietruszki lub kilka jej łodyżek u mnie ok.8
dodatkowo ryż/makaron/kasza jaglana

*Jeśli chcecie mieć w zimie natkę pietruszki pachnącą i pełną witamin, to możecie ją zamrozić. Ja oddzielam listki od łodyżek i je zamrażam w oddzielnych pojemnikach. Łodyżki wrzucam do zup itp. potraw a z listków robię pesto, koktajle czy po prostu posypuje gotowe dania na talerzu. Zamrażanie jest naprawdę fajnym sposobem na zatrzymanie aromatu i witamin w ziołach, warzywach czy owocach!

Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy będzie przezroczysta dodajemy do niej pokrojone w talarki warzywa i czosnek (może być przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony), dusimy przez kilka minut aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy, łodyżki pietruszki i gotujemy przez 15-20 min. na małym ogniu. 
W oddzielnym garnku gotujemy soczewicę. Jeśli nie wiesz jak przyrządzać warzywa strączkowe zobacz TEN wpis. 
Ugotowaną soczewicę przekładamy do zupy, całość gotujemy jeszcze 5-10 min. Pod koniec gotowania doprawiamy pomidorówkę pieprzem i syropem klonowym. Jeśli jest taka potrzeba możemy dodać soli. 
Gdyby zupa była za gęsta spokojnie można ją rozrzedzić wodą,  tylko uważaj by nie wlać jej za dużo. 
Pomidorówkę możemy podawać z ryżem, kluseczkami, kaszą jaglana lub jeść solo. Jest też idealna jako zupa krem.

Na zdrowie!