Wegańskie leczo, czyli przepis na szybki, prosty i zdrowy obiad!

55 Views

W okresie letnim moje zapotrzebowanie na produkty mięsne znacznie spada. A że potrzeba matką wynalazków, stąd pomysł na wegańskie leczo. Leczo jest chyba jednym z najbardziej znanych i najczęściej przygotowywanych dań z papryką w roli głównej. Lubię je oczywiście za smak oraz za prostotę. Składa się zaledwie z kilku składników, jest niskokaloryczne, a zarazem bardzo odżywcze i zdrowe (im bardziej kolorowe – rożne kolory papryk – tym więcej witamin i minerałów). Przyrządza się je bardzo szybko, z kromką chleba posmarowaną masłem (dla wegan rzecz jasna bez), staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. 

Zapraszam po przepis!

 

 


Składniki:
4 papryki (u mnie 2 czerwone, 1 zielona i jedna żółta)
2 cebule (duża i mała)
1 cukinia (mniejsza) 
600 ml. przecieru pomidorowego własnej roboty (czyli roboty teściowej 😉
3 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
¼ łyżeczki papryki ostrej (można pominąć lub dodać więcej)
2-3 nasionka ziela angielskiego
2 listki laurowe
łyżka oliwy/masła

Rozgrzewamy olej, w międzyczasie kroimy w kostkę cebulę  i paprykę. Do oleju wrzucamy  ziele angielskie z liściem laurowym. I podsmażamy chwilkę by olej przeszedł zapachem. Następnie dodajemy cebulę i czosnek, gdy cebula zrobi się lekko przezroczysta dodajemy paprykę i dusimy razem ok. 5 min. Dodajemy cukinie i dolewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy papryką wędzoną i ostrą. Gotujemy 15 min. co jakiś cas  mieszając. 5 minut przed końcem gotowania doprawiamy pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. 
Podawać z kaszą np. jaglaną, gryczaną lub chlebem posypane natką pietruszki lub świeżą bazylią i prażonym sezamem, niestety zapomniałam o nim i na zdjęciach go brakuje. 


Na zdrowie!