Ciasto przekładane jabłkami

98 Views

Korzystając z chwili, że moi chłopcy buszują na dworze wrzucam Wam przepis na pyszne ciasto z jabłkami. Mokre a jednocześnie puszyste i miękkie, w konsystencji przypominające trochę ciasto jogurtowe. Na weekendowe popołudnia do kawki czy na podwieczorek idealne. Co najważniejsze jest banalnie proste, składa się z zaledwie kilku składników i przyrządza się je błyskawicznie. Zapraszam po przepis!

TUTAJ PODAJESZ JAKIŚ PRZYKŁADOWY TYTUŁ ZDJĘCIA
TUTAJ PODAJESZ JAKIŚ PRZYKŁADOWY TYTUŁ ZDJĘCIA
TUTAJ PODAJESZ JAKIŚ PRZYKŁADOWY TYTUŁ ZDJĘCIA
TUTAJ PODAJESZ JAKIŚ PRZYKŁADOWY TYTUŁ ZDJĘCIA

Składniki:  
125g. masła lub oleju 
¾ szklanki cukru brązowego 
3 jaja
175g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
2 jabłka
cynamon (niekoniecznie)
1-2 łyżki rodzynek sułtańskich   

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce w talarki, dodajemy rodzynki i posypujemy cynamonem. 
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy do niego po jednym jajku. 
Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mleko. Całość mieszamy, po czym część ciasta wylewamy do formy, przekładamy je jabłkami z cynamonem i zalewamy pozostałą masą. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.